Testnevelés

Acest sport numit ORIENTARE este practicat regulat in Romania

de catre un numar de aproximativ 700 de persoane.Cu cei care vin ocazional ar putea fi in jur de 3000.
Se practica sub forma de concursuri de alergare prin padure.
Concurentul primeste la start o harta a padurii cu un traseu marcat prin puncte care trebuiesc atinse intr-o anumita ordine,drumul intre puncte este la alegerea concurentului dupa abilitatea lui de a citi si descifra harta.Scara hartii este de regula 1 cm harta = 100....150m pe teren. Castiga cel care parcurge traseul in timpul cel mai scurt.

Clasamentul se face pe categorii de varsta separat la feminin si masculin.
La majoritatea concursurilor,orice persoana vizitator (de pe strada)care doreste din curiozitate sa cunoasca acest sport si se prezinta la start la centrul de concurs (vezi invitatiile) poate primi o harta cu traseu pentru incepatori (asa numitul traseu OPEN) care este simplu si poate fi parcurs "la pas", de regula fara busola si imbracat in haine obisnuite"de strada".

In momentul de fata exista 5 tari europene (nordice) care au introdus orientarea ca materie de imvatamant in scoli.Aceasta deoarece considera ca acest sport dezvolta mult aptitudinile intelectuale si fizice ale elevilor si studentilor si potenteaza semnificativ eficienta si capacitatea de invatare a celorlalte materii de invatamant.

Cum se desfasoara un concurs (sau antrenament ) de orientare ?
Concurentul se prezinta la start la ora si minutul afisat pe lista de start.
Acolo primeste harta cu traseul pe care va trebui sa-l parcurga.Traseul e desenat pe harta sub forma unor puncte (cercuri rosii cu diametrul de aprox 7mm) numerotate in ordine 1,2,3,.... si unite intre ele cu linie rosie.In acele puncte in teren se afla montate asa numitele statii de control (un dispozitiv electronic si un compostor de tichete)Concurentul are un card (stick) pe care statia noteaza momentul (minutul) trecerii concurentului. La sosire un calculator calculeaza timpul total in care concurentul a parcurs traseul si face clasamentul.
Clasamentul se face separat pe categorii de varsta separat la baieti si fete.
Categoriile sunt: 10,12,14,16,18,20, 21,21elita, 35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90.

Iata de exemplu harta concursului din 23 martie 2014 cu startul de la restaurantul Casa Alba din padurea Baneasa.( sa poate ajunge aici cu autobuzul de oras pentru gradina zoologica)

Plecarea e marcata cu triunghi rosu,sosirea e postul 10.Eu,la categoria 65 de ani am parcurs traseul in52 de minute.Poti vedea si timpii intermediari intre posturi.
Echipamentul necesar: o busola,adidasi de alergare sau tenisi,stick-ul se inchiriaza (aprox.3 lei)
Costul participarii: drumul pana la start.(masina familiei sau prieten care participa si el sau orice alt mijloc) la care se adauga pretul hartii care ramane la tine.(in jur de 10...12 lei)

Calendarul concursurilor il gasiti pe internet: WWW.orientare.org pentru zona Bucurestiului.
Pe acest site puteti vedea informatii despre acest sport,filme si poze si gasiti invitatiile la concursurile respective
Pentru a va putea inscrie sa participati.Inscrierea trebuie facuta de obicei cu 3 zile inaintea concursului pentru ca sa fie timp sa se tipareasca harta cu traseul tau.
Ca sa vedeti cum a fost concursul vizitati :
http://bacs.brb.dj/orientare-2014/2014.03.23baneasa/cum-a-fost/index.html

Se organizeaza si concursuri "in oras" asa numitele "sprint" pe strazi si printre blocuri.

Linkek

Erdélyi Kárpát Egyesület

Felföldi Baranta

Hegyeink, versenyek, kirándulások

Lovasijászat