II. Ősök sarjai ünnepe értékelése

Ez a nap nem fesztivál, nem családi nap, és nem buli, hanem ünnepnap volt. Jó volt látni azt a sok embert, akik szívvel és odafigyeléssel vettek részt a programokon, majd a nap csúcspontján, a Szer-en az Ősök terén, ahol három új hős szobrával gazdagodott a táj.

A pénteki nap szintén elérte célját, egy kicsit szórakozó, mulatság formát adtunk, ahol a Péterfali Menyecskék helyi népdalokat, Lichtmanegger Tibor és Kovács Magolna gyönyörű gömöri nótákat és Katyi Gyula juhásznótákat énekelt és fújt a tárogatón. A talpalá valót a Folt zenekar biztosította, a táncházban pedig, a szabad ég alatt, porfellegekben sokan ropták a helyi gömöri és a távoli, de nem messzi moldvai táncokat, amiből az ujgur testvéreink is kivették a részüket. A jókedvet Varga Norbertnek és kedves feleségének köszönhetjük!
A főnapon, szombaton érezhetően sokan voltunk. Az előadások ellentmondóak, de mindkét esetben elgondolkodtatóak és arra sarkaltatik, hogy az ember keressen utána az információknak. A színvonalas táncos előadások, Fehérholló Öskü táltos énekes előadása, a harci bemutatók felvidéki két nagy iskolája, a Kassai Lovasíjász Iskola Vermes törzse Gútáról, illetve a Felföldi Baranta Szövetség válogatottja emelte a színvonalat, emellett pedig a Magyar Szablya Iskola és a huszárbemutató ékesítette a napot! A gyerekek bizonyára elfáradtak, mert a sok érdekes program mellett egy előadáson vehettek részt Mátyás királyról, illetve játszóház fárasztotta az aprólékot sok izgalmas lehetőséggel.
A nap folyamán kiállításokat tekinthettek meg a látogatók, Pósa Lajos emlékév keretében, jurta kerekében fényképekkel emlékezhettünk Pósa bácsiról. A másik jurtában pedig a Magyar Turán Alapítvány kiállítása volt látható. A bejáratnál Kopecsni Mikolt népi bútorfestő keltette életre a gömöri festett tárgyakat, mellette székely és barcasági csángó bútordarabokat. A nap folyamán lehetett látni magyar fajta állatokat, bár a rackajuhok és kecskék kikérték maguknak a bezártságot, és néhány tyúk, így egy kicsi tanyasi szafari hangulattal járultak hozzá az ünnepséghez.
A nap kiemelkedő és tiszteletre méltó díszvendégei az ujgur hun testvérnépei voltak. Sokan bizonytalansággal fogadták őket azért, mert nem tudták, hogy kik is mik is valójában. Vezetőjük, Ümit Hamit szavaival egy képet mutatott az ujgurok jelenlegi helyzetéről és arról, hogy ők nagyon jól tudják, hogy mi magyarok az ő testvéreik vagyunk, hiszen az ujgurok himnusza is így kezdődik: Atilla fiai vagyunk... Az ujgur testvérnép idevarázsolta az igazi keleti ujgur táncait, népdalát, viseletét, valamint finom ételkülönlegességét, amelyhez mi is hozzájárultunk, mivel jófajta magyar rackajuhból készült.
A nap koronája a Szer, amit Pucskó Zsolt öntött lélekben teltté, aki képes volt befogadni. Az újabb három hős szobra büszkén és óvval minket véd nyugat irányba.
Az esti programba még a Dobogó kő fergeteges koncertje fért bele, bár az emberek már fáradtak voltak és a hűvös idő is szerepet játszott. Néhány őrző eközben hajnalig őrizte a fényt az Életfa és az Élőfa között.

Kedves barátaim!
Egy rendezvény, a mi esetünkben ünnepség akkor teljes, ha megérinti a testet, lelket és a szellemet. Ez itt megtörtént és nagy erőket közvetített. Ez az erő a közös erő, a szellem ereje, ami mindannyiunkat összeköt és ami abból születik, amit mi egyenként hozzáteszünk! Hálás köszönet a támogatóknak, a Bethlen Gábor Alapnak, Péterfala község lakosainak, Zuárd kft-nek, Zea Manó kft-nek, Mede és Kovács családnak Medvesaljáról, Bőd Lászlónak, Raisz Andrásnak, Kerecsen Motoros egyesületnek, a felvidéki barantásoknak, Önöknek, akik eljöttek és részvételükkel tették gazdagabbá az ünnepet, és a legutolsó sorban, de kiemelve Mede Ferencnek, aki nélkül az álom nem ölthetett volna éber valóságot!
Néhány péterfali hölgy azt mondta, hogy olyan érzése volt, mintha nem is itt lenne Péterfalán... Pedig igen, itt voltak/voltatok, mert ami itt volt, ez a miénk! A mi hagyományunk, a mi kultúránk. Ez nem másé, ez a magyar, ez a mi értékünk, nekünk, az ősök sarjainak...
Áldás!

Ünnepségről hírek:
http://www.hirek.sk/itthon/20140623182325/Osok-sarjai-unnepe-Gomorpeterfalan.html

http://www.felvidek.ma/felvidek/regio/46574-ii-osok-sarjai-unnepe-a-barantavolgyben

http://friss-hirek.hu/friss-hirek/osok-sarjai-unnepe-a-barantavolgyben

http://huntv.info/tv/osok-sarjai-unnepseg/

2014. május 7. 5:39 felfold baranta írta, <Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>:
Kedves barátaink!

A hagyomány nem a régi magyarság múltja, hanem nemzetünk teste, lelke és szelleme, ezért kell becsülnünk, tennünk és felismernünk azt a drágakövet, amelyet oly sok szenny takar a mai mézes-mázas csapdával!
Egy ünnepre hívom fel a figyelmet, Felvidék immár egy szakrális helyére, Felvidék és talán Kárpát-medence egyedülálló Ősök terére, Gömörpéterfalára, Almás pusztán lévő Baranta völgybe. A II. Ősök sarjai ünnepe díszvendégei a hun testvérnép ujgurok lesznek!
Ne feledjék, méltó hely, méltó emberekkel! Adja tovább minden ismerősének, és jöjjön el Ön is 2014.június 20-21-én!
Mindenkit szeretettel várunk!

A II. Ősök sarjai ünnepe részletes programja:

http://www.felfoldbaranta.com/hirek/ii-osoek-sarjai-uennepe

II. Ősök sarjai ünnepe
- Az őseink hagyatéka bennünk éljen tovább -
Gömörpéterfala – Baranta völgy
2013. június 20-21

Június 20, péntek:
17.00 Kapunyitás
18.00 Köszöntő beszédek
18.15 Baranta íjászbemutató (Kopecsni Gábor)
19.00 „A néphagyomány folytatódik...":
Népdalok - Péterfali Menyecskék (Gömörpéterfala)
Néptánc – Rakoncás (Fülek)
Népzene – Folt Zenekar (Salgótartján)
Legszebb gömöri nóták - Lichtmanegger Tibor, Kovács Mária (Serke)
20.30 Táncház a szabadtéren (gömöri és moldvai táncok- Rakoncás, Folt Zenekar)

Június 21, szombat:
10.00 Őstörténeti előadás (Magyar-Turán Alapítvány)
11.00 Pósa Lajos: Mátyás király - meseelőadás gyerekeknek (Lázár Balázs, Tallián Marianne)
11.00 Kisgyőri néptáncegyüttes, Tarsolyos zenekar, Kökörcsin néptáncegyüttes
13.00 Árpád-házi királyok – Szabados György előadása (Pécsi Egyetem tanára, Csodaszarvas Egyesület)
14.00 Lovasíjász bemutató (Nomád – Fülek)
Magyar Szablya Iskola bemutatója (Magyarország, Felvidék)
15.00 Táltosdalok - Fehérholló Öskü (Magyarország)
16.00 Baranta bemutató – Felföldi Baranta Szövetség
17.00 Ujgur néptáncosok bemutatója
Huszár verbunk és csatajelenet
18.00 Nemzeti dalok – Csobolya József (Magyar Állami Operaház Tenora)
18.30 Ünnepi beszéd: Kopecsni Gábor, Ümit Hamit (ujgurok, a hun testvérnép képviseletében)
19.00 Szer – hőseink további szobrainak szentelése, szertűz (Pucskó Zsolt (Kisberény, Gyula völgye)
21.00 Dobogó kő együttes (Magyarország)
22.30 Tűzben a magyar virtus - Baranta bemutató (FBSz)
23.00 Tűzgyújtás - Fényünnepi tűzszokások, tűzugrás

Kiállítások: Magyar-Turán Alapítvány kiállítása (jurta)
Pósa emlékév – Pósa Lajos emlékkiállítás (jurta)
Magyar állatfajták

Foglalkozások: íjászat, kézműves foglalkozások, népi játékok, Gömöri kézművesek, Holdam Egyesület
Kézműves vásár – magyar kézműves termékek
Étel - magyar és ujgur ételkülönlegesség

Hozzászólások